Sommermercatoen oppsummert

Ricky Álvarez
Storkjøpet Ricky Álvarez

Delvis var dette også fordi Inter ville få det så billig som mulig. Med Zárate ventet vi lenge, helt til Lotito nesten var tvunget til å la han gå. Likevel var det ikke like drastisk som Milan, da de ventet lenge for å kunne hente Antonio Nocerino for småpenger.

I begynnelsen av sommeren fokuserte vi på å kjøpe unge spillere, med relativt lav lønn, som var delaktige på lagene de allerede spilte for. Vi kjøpte resten av Nagatomo (24 år gammel) for 6,5 millioner euro, han hadde allerede da vært her seks måneder på lån. Vi kjøpte også Luc Castaignos (19), som hadde en veldig imponerende målstatistikk for Feyenoord som 18-åring for 3 millioner euro. Álvarez (23) ble kjøpt for 11,7 millioner euro, etter noen utrolige kamper for Velez Sarsfield. Jonathan (25), som vi hadde fulgt i over ett år, ble kjøpt for 5 millioner. Viviano ble litt heldig tatt fra Bologna for 4,2 millioner. Med andre ord, så sikret vi oss fem nåværende breddespillere for rundt €30millioner, der alle kan bli viktige spillere i fremtiden. Med disse fem kjøpene tidlig på sommeren fikk vi unge spillere med lavere lønn enn gjennomsnittet, som også letter på generasjonsskiftet som alle klubber en eller annen gang må gjennom.

Castaignos tjener omtrent 0,5 millioner i året, og vi betaler Alvarez 1,5 millioner for hans tjenester. Det er også grunn til å tro at Jonathan og Nagatomo tjener i gjennomsnitt 1,5 millioner i året. Det vil si rundt 5 millioner for disse fire spillerne per år. I løpet av denne tiden vi også vekk spillere med altfor høy lønn: Suazo (32), med 3,2 millioner i årslønn. Vi tok et tårevått farvel med Materazzi (38), med 1,5 million i lønn. Mariga (28) ble sendt til Spania, med en årslønn på rundt 1 million. I tillegg har Obinna (24) forsvunnet, etter at hans kontrakt gikk ut. Da sparer vi altså rundt 6 millioner i årslønner.

Med andre ord så byttet vi ut Materazzi, Suazo, Obinna og Mariga med Jonathan, Nagatomo, Castaignos og Alvarez, og sparer likevel 1 million i lønn, i tillegg til at gamle spillere har blitt byttet ut med unge. På den andre siden, så betalte vi 30 millioner for de spillerne, mens vi bare tjener inn 1.5 million på utlånet av Mariga.

Salget av Samuel

Samuel Eto'o

Del 2 av mercatoen begynte med at vi sendte Eto’o (30) til Russland for 27 millioner euro. Etter det, ble også Pandev (28) sendt til Napoli på lån, mens Santon (20) gikk til Newcastle for 6 millioner. Bam, 12 millioner spart i lønninger og 33 millioner tjent inn i overgangspenger. Dette gikk deretter med på å kjøpe blant annet Forlan (32) for 5 millioner, en avtale der det ligger mye kvalitet i pengene. Zárate (24) ble hentet på lån i der vi betaler rundt 3 millioner for ett år, og med muligheten til å kjøpe han for 15,5 millioner neste sommer. Poli (21), som mange italienere har lagt sin elsk på, ble også hentet på lån, der vi betaler 1 million for lån, og må punge ut med nye 6 millioner for å kjøpe hele. Rivas sin kontrakt ble revet i stykker, og vi tjener dermed også inn 1 million i lønn.

Her bytter vi altså ut Eto’o, Pandev, Santon og Rivas med Forlan, Zarate og Poli. Dette medfører også at vi går 24 millioner i pluss i overgangspenger og omtrent 8 millioner i lønninger. Vi senker ikke gjennomsnittsalderen her like mye som i del 1, selv om den også er senket noe her, men til gjengjeld øker vi stort i kvalitet.

For å summere opp så gikk vi i del 1 av mercatoen vår med 28,5 millioner i underskudd i overgangspenger, mens vi gikk i pluss 1 million i lønninger. I del 2 gikk vi 24 millioner i overskudd på overgangspenger, mens vi sparer 8 millioner i lønninger hvert år. Sammenlagt har vi da altså bare brukt litt under 5 millioner på å bytte ut Eto’o, Santon, Pandev, Mariga, Suazo, Rivas, Obinna og Materazzi med Forlán, Zárate, Poli, Jonathan, Nagatomo, Castaignos, Viviano og Álvarez. I tillegg sparer vi 9 millioner (som øker hvis man tar med skatt) hvert år i lønninger. Disse positive summene stiger også om Muntari går til tyrkisk fotball i løpet av de nærmeste dagene.

Med dette har Branca klart noe helt utrolig: Vi øker stort i kvalitet, Gasperini får spillere som er mer tilpasset spillestilen hans og vi minker veldig i spillerlønninger. Etter der igjen, er dette også en veldig god vei til å forynge laget, og takle det generasjonsskifte som vi muligens må gjennom.

Financial Fair Play

Et tall på svimlende 220 millioner euro i minus ble for en stund siden lagt ut av La Gazzetta dello Sport, og mange Interisti var veldig pessimistiske angående FFP – et regelverk der vi blir utestengte fra europeiske turneringer dersom vi ikke oppfyller kravene til UEFA. Det ikke alle visste var at dette underskuddet strakk seg over to år, og det største tapet var i 2008/09. Da gikk vi 140 millioner i minus, mens i 2009/2010 hadde vi klart å halvere det til 70 millioner. UEFA har flere ganger sagt at de vil være fornøyd med å se en forbedring fra år til år, og mange klubber tar dermed nytte av dette og bruker mye penger i år, slik de kommer til å se en stor forbedring neste år. Inter er i denne sammenhengen et av de «renere» lagene, et av de få lagene som allerede nå prøver å balansere budsjettet. Det skal man ikke klage på så lenge vi forholder oss såpass disiplinerte som vi hittil har holdt oss.

Inter ligger høyt oppe når det kommer til TV-inntekter, men problemet finansielt ligger i penger tjent inn på kampdager og i reklameinntekter. Vi tjener halvparten på kampdager av hva Arsenal gjør, og vi får bare inn en fjerdedel av Bayern Münchens reklameinntekter. Det sier seg selv da at Inter må få egen stadion der de ikke må betale mye til kommunen. Dette vil ta tid, ettersom at Inter og Milan nylig har skrevet under på en ny avtale som holder lagene på Giuseppe Meazza noen år til. Reklameinntekter har de derimot startet å gjøre noe med: Vi har en ny sponsoravtale med SuisseGas, og vi har gjort en bra signering med å hente inn Mario De Vivo, en slags reklamedirektør. Mange er optimistiske for at han skal klare å hente inn mange millioner ekstra på det punktet vi tjener minst i forhold til andre storklubber. De seneste rapportene tilsier dermed at vi skal klare å etterkomme det FFP krever av klubbdriften.

Bilder: inter.it