Ungdomsutviklingen de siste 10 årene

I 2004 ble Giacinto Facchetti utnevnt til president i Inter etter at Massimo Moratti hadde sagt fra seg rollen etter ni år. En av Facchettis hjertesaker var at Inter måtte investere mer og få mer ut av sitt akademi. Kvaliteten på spillere som kom opp gjennom Inters ungdomsavdeling på denne tiden var svake, noe som også delvis var et resultat av Morattis utålmodighet og stadige utskiftninger av spillermateriale. Det var verken behov for eller plass til egenproduserte unggutter i Inters stall, dette til tross for at Inters ungdomslag i en årrekke hadde levert gode resultater på aldersbestemte nivåer.

Primavera-laget

Under Facchettis to år som Inter-president brukte klubben mindre penger på spillerkjøp og begynte å ta ungdomsavdelingen på alvor for første gang under Morattis eierskap. Det skulle ta tid før dette ga resultater, men når vi i dag finner ni «Inter-produkter» i Serie A er dette mye takket være Facchettis ungdomspolitikk. Noen vil ta dette til inntekt for Facchettis intelligente framsynthet med hensyn til UEFAs ungdomssatsning og minimumskrav for registeringer i europacuper. Framfor alt nyter Inter godt av kvalitetsøkningen både i form av spillere som har spilt eller spiller i Inter og spillere som har fungert som delbetalinger av spillerkjøp.

I denne artikkelen vil jeg ta utgangspunkt i Inters primaveralag år for år fra og med 2003/2004 og gjøre rede for hvor mange av spillerne som har endt opp i Serie A, Serie B og/eller med landskamper for sine respektive nasjoner. Som vi skal se har dette antallet spillere økt betydelig siden begynnelsen av 2000-tallet.

Sesongen 2003/2004 besto Inters primaverastall av spillere født i 1984, -85 og -86. Laget tapte finalen i seriesluttspillet på straffer mot Lecce anført av tre målfarlige spisser i Isah Eliakwu (21 mål), Riccardo Meggiorini og Federico Piovaccari (11 mål). Eliakwu spesielt var lenge sett på som et stort talent og mulig framtidig målscorer for Inter, men han greide aldri å holde scoringsformen på seniornivå. Meggiorini har vært i en rekke Serie A-klubber, men er i dag å finne i Torino i Serie B. Av spillerne i primaveralaget denne sesongen finner vi kun Marco Andreolli (Chievo) og Paolo Hernan Dellafiore (Novara) i Serie A-klubber i dag, men Donazzan, Giani, Valeri, Meggiorini og Piovaccari er å finne i Serie B. Andreolli og Dellafiore er også de eneste fra stallen som har spilt landslagsfotball på U-21-nivå.

Marco Andreolli

Sesongen etter besto stallen hovedsaklig av spillere født 1986 med noen født i -85 og -87. Laget vant sin gruppe i grunnserien, men tapte 3-5 mot Empoli i kvartfinalen i sluttspillet. Av spillerne i denne stallen er det kun nevnte Andreolli som spiller Serie A-fotball i dag. Dino Marino debuterte for Inter, men det ble med én kamp. Guilherme Siqueira spiller i dag fotball i La Liga og har spilt Serie A-fotball for Udinese og Lazio. Giacomo Bindi, Nicolas Giani og Ilario Aloe spiller i Serie B.

Sesongen 2005/2006 røk Inter ut allerede i første utslagsrunde 2-4 etter straffer mot Palermo etter å blitt nummer 2 i grunnserien, ett poeng bak Udinese. Av spillere fra stallen dette året ser vi fortsatt få spillere som har markert seg på høyt nivå innen fotballen, selv om Leonardo Bonucci dette året gjorde sin første sesong som primaveraspiller. Bonucci forlot Inter som del av overgangene til Diego Milito og Thiago Motta. Etter ett år i Bari (sammen med Andrea Ranocchia) havnet Bonucci i Juventus og er fast inventar i Italias landslagstropper. Paolo Tornaghi er i dag fjerdekeeper i Inter. Bindi, Giani, Aloe, Matteo Momente og Domenico Germinale er å finne i Serie B, mens Tijani Belaid spilte én kamp for Inter og har spilt landslagsfotball for Tunisia.

Kort tid ut i sesongen 2006/2007 døde Giacinto Facchetti uten å få oppleve den framgangen hans fokus på ungdomsavdelingen i Inter skulle føre til. Dødsfallet sammenfalt med den første primaverastallen som virkelig begynte å levere spillere til Serie A og andre elitedivisjoner i Europa. Inter vant primaveramesterskapet denne sesongen etter å ha slått Sampdoria 1-0 i finalen ved hjelp av straffescoring fra Mario Balotelli. Fire spillere fra primavera dette året spiller eller har spilt i Serie A. I tillegg til Bonucci og Balotelli (nå i Man City) spiller Francesco Bolzoni (Siena) og Jonatan Biabiany (Parma) Serie A-fotball sesongen 2011/2012. I tilegg er Andrea Mei i dag utlånt til Eredivisie-klubben VVV Venlo, Sebastian Ribas spiller i Sporting Lisboa på lån fra Genoa, mens Vid Belec spiller Serie B-fotball for Crotone. Belec, Bonucci, Bolzoni, Attila Filkor og Ibrahim Maaroufi har alle spilt U-21-landslagsfotball, mens Bonucci, Belec og Balotelli også har vært tatt ut i A-lagstropper for sine land. Balotelli er den første spilleren i denne oversikten som etablerte seg som A-lagsspiller for Inter.

Mario Balotelli

Sesongen 2007/2008 spilte Inter igjen sluttspillsfinale mot Sampdoria, men tapte denne gangen 2-3 (blant annet scoret dagens Inter-spiller Andrea Poli to mål for Sampdoria). Mario Balotelli var en sentral figur i dette laget, som også besto av Serie A-spillerne Bolzoni og Rene Krhin (Bologna). I tillegg til Belec, besto stallen også av Ivan Fatic, Luca Siligardi, Alberto Gerbo og Aiman Napoli som i dag spiller for Serie B-klubber. Fra 2003 og fram til 2008 har vi altså sett en økt kvalitet på spillerne som har kommet fra Inters ungdomsakademi, selv om antallet ikke har økt betraktelig.

Primaveralaget sesongen 2008/2009 besto av flere spillere som calcio-interesserte vil ha hørt om. Krhin og Belec var også del av stallen denne sesongen. De fikk selskap av nåværende Serie A-spiller Mattia Destro (Siena på lån fra Genoa) og nåværende Inter-spiller Joel Obi. Stallen huset denne sesongen også Davide Santon som skulle gjøre sin debut mot Cristiano Ronaldo på våren under ledelse av Jose Mourinho. Santon ble spådd en stor framtid og spilte landskamper for Italia, men Inter mistet tålmodigheten og han ble solgt til Newcastle. Stallen inkluderte ni mann som i dag spiller i Serie B; Belec, Luca Stocchi, Luca Caldirola (eid av Inter), Giulio Donati (eid av Inter, spilt i Serie A for Lecce), Dennis Esposito, Stefano Giacomelli, Jean Mbida, Gerbo og Napoli. Vi ser at stallen denne sesongen inneholdt bedre enkeltspillere, men også et større antall spillere i de øverste eller nest øverste divisjoner i Europa. Laget tapte første utslagsrunde på bortemål mot Siena.

Sesongen 2009/2010 besto stallen av tre spillere som i dag spiller i Serie A; Lorenzo Crisetig, Obi (begge Inter) og Destro. Antallet spillere som i dag holder til i Serie B er ti, en betraktelig økning sammenlignet med årene 2003-2006. Dette inkluderer Caldirola, Donati, Felice Natalino og Cristiano Biraghi som alle har spilt for Italia U-21. Andre spillere som er verdt å nevne er Belec, Nwankwo Obiora (Gubbio), Alen Stevanovic (Torino) og Simone Dell’Agnello (Livorno). Alle disse spillerne er fortsatt under kontrakt med Inter og håper på å jobbe seg til en plass i A-lagsstallen i framtiden. Stallen teller også 16 spillere som har representert ulike aldersbestemte landslag, mens Obi har spilt for Nigerias A-landslag. Laget røk i førsteutslagsrunde mot Empoli 1-2 sammenlagt.

Inters primaveralag sesongen 2010/2011 tapte sammenlagt 3-4 for Milan i play-off for å nå finalerundene i seriemesterskapet, men laget besto av en rekke spennende spillere. Andrea Gallinetta (Parma), Davide Faraoni og Lorenzo Crisetig (begge Inter) spiller i dag for Serie A-klubber. I Serie B finner vi en av de mest lovende unge italienske keeperne i Francesco Bardi. Simone Benedetti, Natalino, Biraghi og Dell’Agnello spiller også i Serie B. Det gjenstår å se hvor mange av disse spillerne som kan gjøre krav på plass i Inters A-lagsstall eller i andre Serie A-klubber.

Joel Obi

Slik gjennomgangen viser er det langt mer å skrive hjem om de siste sesongen hva angår kvaliteten på unge spillere som kommer ut av Inters ungdomsakademi. Inter har et bredt nettverk av vennligsinnede klubber som man låner ut eller deleier unge spillere med slik at disse får spilletid på seniornivå. Vi ser i dag at antallet spillere i Serie A og Serie B som er Inter-produkter er langt høyere enn tilsvarende tall før og under Facchettis presidentperiode. Dette har Inter nytt godt av også på overgangsmarkedet. Thiago Motta og Diego Milito var sentrale under trippelsesongen 2009/2010 og disse ble delvis betalt for av at Bonucci, Bolzoni, Fatic og Meggiorini (samt Acquafresca) ble Genoa-spillere. Jonatan Biabiany var A-lagsspiller for Inter halve 2010/2011-sesongen før han ble sendt til Sampdoria som delbetaling for Gianpaolo Pazzini. Marco Andreolli ble solgt i deleierskap til Roma som del av avtalen som gjorde Cristian Chivu til Inter-spiller i 2007, mens Mattia Destro ble Genoa-spiller i avtalen som sendte Andrea Ranocchia til Inter.

Med UEFAs nye økonomiske regler vil det være fruktbart for Inter å utvikle spillere også for egen A-stall. Santon, Andreolli, Balotelli og Bonucci har alle prøvd seg, men er ikke lenger Inter-spillere av ulike årsaker. Dagens Inter-stall inneholder Faraoni (fra Lazio som 18-åring), Crisetig og Obi som har blitt utviklet i klubben. Vi vil sannsynligvis få se flere unggutter i A-lagsstallen kanskje allerede kommende sesong. Med lovende spillere som Bardi, Caldirola og Stevanovic i Serie B samt en rekke lovende spillere i dagens primaverastall (f.eks. Alborno, Livaja, Spendlhofer og Bessa) har Inter nok av muligheter til å øke andelen av egenproduserte spillere i stallen i framtiden.

Kilder: transfermarkt.de, inter.it, wikipedia.it
Alle bilder: inter.it
Skrevet av: Kristian Torbergsen (twitter: @krtorb)