Streng dom i Calcipoli-saken

Curva Nord mot Juventus
Curva Nords banner før kampen mot Juventus

Fem års fengsel

Calciopoli-skandalen ble først rullet opp i 2006, og har allerede vært behandlet i en idrettsrett. Den sivile saken mot en rekke prominente skikkelser i fotball-Italia har pågatt over flere år, og dommen er nå klar. Tribunalet i Napoli fant tidligere Juventus-topp Luciano Moggi skyldig, og 74-åringen ble dømt til fem år og fire måneders fengselsstraff. I tillegg ble Lazios Claudio Lotito og Fiorentinas Della Valle-brødre dømt til ett år og tre måneder i fengsel.

Dommen som falt er på et lavere nivå i italiensk rettsvesen, og det er ventet en rekke anker høyere opp i systemet før sluttstreken kan settes. Moggis advokater har allerede varslet at dommen skal ankes. Moggis advokat Maurilio Prioreschi uttrykte også overraskelse etter den strenge straffeutmålingen:

Jeg forventet absolutt ikke en slik dom. Vi har bare tapt den første runden, og vil prøve å snu dette med en anke. Vi kommer til å gjøre alt vi kan inntil vi får rettferdighet. Moggi er knust, han kan ikke forstå hvordan han blitt gitt denne straffen.

«Bare tull»

Tidligere Inter- og Juventus-spiller Zlatan Ibrahimovic er som kjent aktuell med sin selvbiografi, og er også innom Calciopoli-saken i den ferske boken. Rosengård-gutten har liten tro på at det var hjelp fra dommerne som gav Juventus troféer:

Calcipoli-skandalen er bare nonsens, etter min mening. Ihvertfall det meste av den. Vi vant ikke på grunn av at dommerne hjalp oss, vi jobbet alltid hardt og var det beste laget. Det er bare tull, alt sammen.

Milan-spilleren var i Juventus fra 2004 til 2006, og vant to Scudetti med klubben før han gikk til Inter. De samme to seriegullene ble senere fratatt klubben, og hans nye klubb vant de neste fire sesongene.

Inter renvaskes

Samtidig ble Juventus sitt krav om oppreisning forkastet, og klubben som sådan anses ikke som involvert av domstolen. Det ble også gjort forsøk på å etterforske Inter sine telefonsamtaler til blant annet dommeransvarlige i Serie A, men aktor Giandomenico Lepore fant ikke noe av interesse i materialet som ble fremlagt domstolen:

Mine kolleger har alltid fortalt meg at telefonavlyttingene som involverer Inter ikke har noen mening og betydning, og således ikke kan tas i betraktning.

Moggi ble allerede av idrettsdomstolen utestengt på livstid fra fotballen, og kan ikke inneha verv under det italienske fotballforbundet. Med tirsdagens dom og den annonserte anken har vi likevel definitivt ikke sett det siste av hverken Moggi eller Calciopoli.

Kilder: La Gazzetta dello Sport, football-italia.net