Reiseguide

Det å leve ut supporterdrømmen blant likesinnede italienere på Giuseppe Meazza, og det å la hjertet og pulsen få litt ekstra trening når den elektriske Nerazzurri-stemningen slår deg rett ned, er helt ubeskrivelig! Hver og en med hjerte for Inter og Milano bør komme seg nedover til Italia og nyte vår kjærlighet på nært hold.

Til hjelp for nybegynnere eller for viderekomne Interisti som trenger noen nye gode tips for fotballtur til Milano, eller hvis man vil slå to fluer i en smekk ved å ta med kjæresten eller familien på en kombinert helgetur/fotballtur, har vi i Inter Club Norvegia laget en liten reiseguide for alle reiseglade Interisti som vil ta turen med eller uten familie nedover til Milano.

Flyreisen

Med utgangspunkt i vår hovedstad Oslo, så finnes det foreløpig to flyplasser som tar oss ned til Milano, hovedsaklig Oslo Gardermoen men også Torp Sandefjord. Fra Gardermoen flyr SAS, Norwegian og andre selskaper nedover til Malpensa og Linate som er to store flyplasser i Milano, flyprisene her kan variere veldig, det er som regel normale faste flypriser, men man kan til tider klare å gjøre et kupp, hvertfall hvis du legger inn én mellomlanding før Milano.

Malpensa ligger nordvest for Milano og er en busstur på 50 minutter unna bykjernen. Linate ligger sørøst for Milano og er en 35 minutters taxitur unna sentrum. Det er enkelt og lett å komme seg fra flyplassene til Milano sentrum, det går ofte flybusser til og fra bykjernen (ca. hver halvtime), og prisen på toveis-billett ligger på rundt 150 norske kroner. Alle flybussene stopper på Stazione Centrale som ligger sentralt i Milano, og derfra er det lettest med Metroen som tar deg dit du vil i sentrum og ut av bykjernen for bare 10 norske kroner. Taxi er også et godt og enkelt valg hvis du vet hvor du skal i byen og taxi er generelt billig i Italia.

Fra Torp Sandefjord kan man fly med Ryanair nedover til flyplassen Orio al Serio som ligger nordøst for Milano. Flyplassen ligger utenfor byen Bergamo, som bare er en 45 minutters busstur fra Milano. Ved å bruke flyselskapet Ryanair, som er både brukbart og billig, så kan man spare mange hundre kroner på å komme seg nedover til Milano. Prisene her varierer og du kan til tider gjøre veldig store kupp på flybillettene, så hvis lommeboka er tynn noen måneder eller om du heller vil bruke penger på pils, pizza og supporterutstyr enn stive flybilletter, så kan dette sterkt anbefales. Her er det imidlertid et ganske begrenset antall avganger, så Oslo Gardermoen er hovedåren for å komme seg til Milano.

Hotell

I Milano sentrum finnes det utallige gode hoteller med god standard til brukbare priser, så her det bare å velge og vrake. Rundt handlegata Corso Buenos Aires og Domkirkeplassen Piazza Duomo, som er hjertet og sentrum av Milano, er det mange gode muligheter. Det er ingen vits i å blåse hele budsjettet ditt på fine hoteller, fordi det finnes mange billigere varianter som er vel så bra som de stive og litt dyrere hotellene. For de med litt stramt budsjett så finnes det noen hosteller rundt bykjernen til en billig penge, men jeg vil heller anbefale å bruke noen ekstra hundre kroner på hotell for å være sikker på hva man får, standarden og klientellet kan variere veldig på hostellene.

Hvis jeg skal nevne noen fine alternativer så kan jeg for eksempel anbefale Hotel Napoleone og Hotel City (Best Western), begge disse er brukbare, med frokost inkludert og ligger i og ved handlegata Corso Buenos Aires til en god pris per natt. Hvis man vil ha litt bedre standard så er Hotel Cristoforo (også i Corso Buenos Aires), Hotel Brunelleschi og en av mine favoritter Hotel Una Mediterraneo (ligger i Porta Romana distriktet, 20 minutters gange til Piazza Duomo) to gode alternativer. Sistnevnte er mye brukt av svenske fotballsupportere og her hadde jeg selv en trivelig fotballsamtale med svenske Tomas «Tomasso» Nordahl (tidligere Aalesund-trener og sønn av en av Sveriges største spillere gjennom tidene, en av tre i «GreNoLi», Gunnar Gren, Gunnar Nordahl og Nils Liedholm). Hotel Una Mediterraneo er Inter Club Norvegia sitt stamhotell, og mye brukt på kampturer.

Hvis man også vil ha med seg den nydelige byen Bergamo på turen, så er hotellene Art e Hotel og Hotel Una Bergamo i Bergamo to gode alternativer. Citta Alta (gamlebyen) i Bergamo er da verdt et besøk, med nydelig atmosfære i den kulturelle delen av Bergamo og med slående utsikt over Lombardia-distriktet fra toppen av Citta Alta er dette et utmerket valg for å få litt ekstra ut av Italia-turen.

Sightseeing og shopping

Motehovedstaden Milano har veldig mye å by på, både i den kulturelle veien og den mer sosiale veien. Når det gjelder det kulturelle så er den fantastiske domkirken Duomo et av de store høydepunktene. Med fantastisk arkitektur og historie så er den et herlig syn midt i hjertet av Milano. Den er en av Europas største kirker og et av de mest kjente landemerkene i Italia. Den er åpen for alle og inngang med omvisning koster rundt 100 norske kroner. På toppen av Duomo står en gullbelagt statue av Madonna eller på italiensk Madonnina (Milano-derbyet kalles Derby della Madonnina) som vekker stor oppsikt der den stråler utover byen. Det er også et utsiktspunkt i kirken hvor du kan nyte utsikten av Milano. Hvis jeg skal nevne andre gode severdigheter som man bør få med seg i Milano, så kan det være:

  • Castello Sforzesco (et stort slott som tilhørte de adelige for mange hundre år siden, dette slottet inneholder blant annet museum, bibliotek og har veldig mye historie rundt seg. Slottet ligger midt i byen og er kun 10 minutters gange fra Duomo)
  • Teatro alla Scala, eller bare La Scala (et av Italias mest kjente teater/operaer som ligger kun 5 minutters gange fra Duomo)
  • Galleria Vittorio Emanuele II (et storslått gammelt galleri med herlig kunst som inneholder butikker, restauranter og mye historie rundt, dette ligger like ved Duomo)
  • «Den siste nattverd» av Leonardo Da Vinci som finnes i klosteret Santa Maria Della Grazie er også verdt et besøk hvis du er opptatt av kunst eller historie (dit kan du komme deg med drosje eller metroen som tar rundt 15 minutter, men her bør det planlegges og bestilles et besøk siden det oftest er reservert mange guidete turer/visninger i klosteret)

castellosforzesco

I shoppingveien er det utallige butikker og motemagasiner som kan ta luften ut av deg og samtidig rive med seg lommeboka di. Handlegata Corso Buenos Aires har mye bra å by på, her finner du blant annet butikker som: Nike Store, Lacoste, Diesel, Zara, Benetton, Carrerra, H&M, Upim og mange flere. Denne gata går nedover og over til Corso Venezia, videre tar den deg nedover mot den flotte parken Gardini Publici (en av Italias største offentlige parker) og videre ned til shoppingområdet San Babila som er rundt Piazza Duomo. (Hvis man går fra toppen av Corso Buenos Aires og ned til Duomo uten å stoppe så tar det rundt 30 minutter, ellers så går metroen under denne gata og tar deg stopp for stopp nedover mot Duomo). I området rundt Duomo ligger det mange trendy butikker, magasiner og restauranter, og her bruker det å være veldig mye folk og travelt i helgene (det kan være deilig og bare sitte på en fortausrestaurant og nyte en kald birra med noen oliven til, og se på det yrende storbylivet en lørdag ettermiddag).

Ved Duomo ligger også det gedigne varemagasinet La Rinascente (kan minne om engelske Harrods), her har du alt av det nye innen trendy merkevarer i et 10 etasjers motemagasin! Hvis lommeboka er ekstra tykk på din Milano-tur eller om du skal kjøpe noe eksklusivt til deg selv eller kjæresten, så er handlegaten Via Montenapoleone verdt et besøk. I denne gata finner du det alle verdensstjernene og fiffen i Milano vil ha, merker som Armani, Gucci, Prada, Dolce & Gabbana og mye annet. Butikkene har egne vakter og hver kunde får sin egen butikkekspeditør. Det er ihvertfall lov med vindushandling, og det er absolutt verdt å ta en tur innom handlegata. Via Montenapoleone har en egen stopp på den blå metrolinjen og handlegaten tar deg nedover til San Babila-området og Duomo.

Sist, men ikke minst for den ivrige shopper: Den offisielle Inter Store finner du i Via Galleria Passarella. Her har de selvsagt alt av drakter, skjerf, sengetøy og hvilket som helst annet supporterutstyr du kan tenke deg!

Mat, drikke og uteliv

Italia har et av verdens beste og mest berømte kjøkken, og Milano sine mange restauranter kan by på gastronomiske opplevelser og mange klassiske gode retter til fine priser. Det finnes uttalige restauranter, pizzeria, osteria og vinotec i Milano som kan gi deg mat- og drikkeopplevelser som du sent vil glemme. Rundt bykjernen og handlegatene finner du mange restauranter som er verdt et besøk, men standarden på mat og pris kan variere, og det er alltid litt dyrere i sentrum enn det er litt utenfor Duomo-området. Her er det egentlig bare å velge og vrake blant de som finnes. For uteliv er Navigli det sentrale området, med utallige barer og restaurante.r

Hvis du er på shopping i for eksempel Corso Buenos Aires så er et av mine stamsteder Pizzeria Marruzzella verdt et besøk over en pizza og en kald birra (her er det nesten alltid fullt og det er veldig god mat og drikke til fine priser). Hvis du bor på Hotel Una Meditarreneo som nevnt tidligere, så ligger en av mine favoritter like ved hotellet, det er en herlig restaurant med koselig stemning og fantastisk mat ved navn Casa Tua Osteria. Så bor man i dette området er dette en restaurant jeg virkelig kan anbefale. I tillegg kan restauraten Giulio Pane e Ojo i samme område anbefales.

La Darsena Tabaccheria er en klassisk italiensk «tobakkbar» med innehaver Peppuccio som en lokal legende. Her får du god stemning og autentisk stil. Det som er sjarmen med Italia og Milano sine restauranter er at man alltid finner nye herlige restauranter som har sin egen stemning med god mat og drikke, som deretter kan gi deg en herlig kveld og opplevelse. Det er bare å prøve alle de forskjellige restaurantene rundt omkring i byen fordi det er mange som har utrolig mye bra å by på.

Javier Zanetti har videreført sitt legendariske navn i restauranten Il Botinero, en selvsagt destinasjon for Interisti og andre fotballelskere. På Via San Marco midt i sentrum finner du Zanettis argentinske spisested, med minner fra hans lange karriere og en nydelig matopplevelse. Husk at mange italienere spiser lunsj ute, så det er til tider veldig travelt rundt lunsjtider på restauranter, så det kan hende det kan blir litt venting. Hvis man er mange til middag, så lønner det seg som regel å bestille bord for kvelden på din utvalgte restaurant. Det er også viktig å huske at på mange restauranter og butikker så har de siesta mellom 15 og 19.

Når det gjelder utelivet i Milano så er det like bra som alt annet i byen. Det finnes veldig mange små puber og restauranter som kan by på trivelige kvelder med god drikke, live musikk og god stemning. Treffer man riktig sted på riktig dag så kan det fort bli en fulltreffer med en kul og fuktig kveld som man sent vil glemme. Hvis man vil ta et steg videre ut på noen trendy utesteder, så er Old Fashion et kult og bra valg. Her er det liv og bra stemning hver dag, til og med på søndag! Her kan man støte på fotballspillere og andre celebre gjester hvis man er heldig (Adriano hadde mange discokvelder her), og stedet tar over tusen personer. Den letteste veien hit er med taxi, og den bruker rundt 15 minutter ut til stedet, siden det ligger litt i utkanten av bykjernen. Inngang koster rundt 100 norske kroner, og man kjøper drikkebonger ved inngangen før man går inn. Bongene koster 80 norske kroner og én bong er verdt én drikkeenhet uansett om det er en øl eller en drink (drinkene er vanligvis 50-50, så det er greit å ikke ta helt av). Oppfører man seg som folk så vil kvelden bli uforglemmelig! Husk at mange italienske damer er spesielle, blyge og veloppdratte, så gå forsiktig fram hvis du ønsker å ha med deg en senorita hjem til Norge!

Inter live på Meazza

Man sparer alltid det beste til slutt og her kommer litt info rundt godbiten ved det å se F.C. Internazionale Milano i levende live. Inter spiller sine hjemmekamper på Giuseppe Meazza (San Siro blir stadion også kalt, men det er av Milan-supportere, San Siro er forøvrig området rundt stadion og Giuseppe Meazza er en av de største italienske fotballspillerne gjennom tidene, han hadde blant annet sin storhetstid i Inter). Stadion ligger nordvest i byen og kan nåes med metro, trikk og taxi.

giuseppemeazza

Den letteste og billigste måten er med metroen, hvor man tar lilla linje (M5) til San Siro. Denne linjen går litt nord for sentrum, og du kan gå på metroen ved Garibaldi-stasjonen. Garibaldi har også overgang fra grønn linje (M2) om du skulle befinne deg litt lenger sør eller utenfor gåavstand til Garibaldi.

Langs veien mot Giuseppe Meazza og på stadionområdet er det supporterutstyr og matboder i fleng, her er det mye kult man kan kjøpe til en billig penge, men husk at det ikke er originalt. Hvis man vil ha originalt supporterutstyr så er det en liten bod inne på stadion på kampdager, ellers er det en egen supporterbutikk på sørenden av stadion (inngang 21), som er åpen hver dag samt noen timer på kampdager. Det finnes også mange sportsbutikker i sentrum også, Nike Store i Corso Buenos Aires og Fanshop i Vittorio Emmanuelle har en del supporterartikler, mens butikken Football Team som ligger bak Duomo har veldig bra utvalg i supporterutstyr, her bør man kjenne sin besøkelsestid. Inter har nylig også åpnet en offisiell Inter-butikk midt i sentrum. Solo Inter er navnet, og du finner den i Via Berchet 1, like ved Duomo.

Ved sørenden på Meazza er det også et San Siro-museum (inngang 14) som virkelig er verdt å få med seg, her har du alt av historie, bilder, trofeér og mange godbiter fra både Inter og Milans rikholdige historie. Her kan man kjøpe en pakkebillett som da inneholder museumsbillett og guidet rundtur på stadion og i garderobene (guidet tur starter hvert 20. minutt), eller en enkeltbillett til kun muséet hvis man bare vil det (prisene ligger på rundt 150 norske kroner). Det anbefales å dra hit dagen før eller etter kamp, da har man bedre tid og det er mindre trøkk der, og man da kan nyte og få et helhetsinntrykk av vår store lidenskap F.C. Internazionale Milano. Severdigheten har åpent mellom 10 og 17 hver dag (tidene kan variere på vinteren og på kampdager). På kampdager er det alltid greit å være ute i god tid, dra til stadion noen timer før kamp og få med deg mest mulig stemning rundt og på stadion, det gjør bare opplevelsen enda bedre og mer elektrisk. Er du der fra rundt én time og utover før avspark så får du også med deg når Inter-bussen med alle spillerne ankommer stadion, da er det alltid herlig stemning rundt den bussinngangen.

meazza3

Kampbilletter

Prisene på billettene kan variere etter hvilket oppgjør det er, billetter mot Juventus, Milan og store lag i Champions League er alltid litt dyrere og blir alltid revet bort på kort tid. Trykket på disse kampene er massivt og elektrisk, og det kan anbefales på det sterkeste å få med seg et sånt oppgjør i løpet av livet. Bestill alltid kampbillett før du bestiller Milano-turen, for det er veldig kjedelig å stå utenfor Giuseppe Meazza uten billett. Selv om en Curva Nord-opplevelse sammen med den harde kjernen i Interista-familien kan anbefales på det sterkeste så vil jeg likevel anbefale nybegynnere og for viderekomne som skal se på Inter kamper, mye på grunn av sikkerheten, at man bestiller billetter på langsidene (rød eller oransje seksjon, ring 1-2 eller 3). Der sitter det mer nøytrale fans, normale mennesker og familier. Man skal ta sine forhåndsregler og tenke mest mulig sikkerhet, spesielt hvis man er alene eller med familie, man vet aldri hva som kan skje. Det er uansett spesielt og en fantastisk opplevelse å se Inter live!

Hvis man har god tid i Milano eller skal være der mer enn en helg så kan man alltids reise opp til Inter sitt treningsanlegg i Appiano Gentile, nord for Milano i retning mot byen Como, for å se sine helter trikse og kose seg foran noen tusen tilreiste supportere. Her anbefales det enten tog, bil eller buss, siden det kan ta litt tid oppover dit så er det greit å planlegge besøket så man ikke blir skuffet når man kommer fram dit.

Håper dette kan være til hjelp for alle reiseglade Interisti og bidra til at dere får mange uforglemmelige opplevelsesturer og minner fra F.C. Internazionale, Milano og Italia!

Grip dagen, lev i nuet og lev ut drømmene på en best mulig måte!

Buon Viaggio!

Daniel Larsson
Inter Club Norvegia