Kommentar: Hva får vi med Stramala?

Andrea Stramaccioni

Aller først tillater jeg meg selv å takke Ranieri. Han er en gentleman nærmest uten sidestykke, og forlater Inter med stor takknemlighet fra min side. Han klaget ikke når Motta ble solgt, han sa ikke noe når han ikke fikk de han ville ha. Han klaget aldri. Men nå var det nok. Ranieri var plasteret som beskyttet de store åpningene, men som nå måtte rives av. Hverken klubben eller Ranieri så ut til å ha den gløden man må ha i Inter. Det fungerte en stund, men da tapene kom igjen, ble luft sluppet ut og det så ikke ut som man hadde kraften eller viljen til å pumpe luften inn igjen. Vi var i en blindgate hvor alt handlet om å bli ferdig med sesongen. Med Stramaccioni (la oss kalle ham Stramala) kan en ny glød vekkes til live.

Noen mener at sparkingen av Ranieri var feil, og at det blir for mye for spillerne å forholde seg til. Men jeg mener Moratti gjorde rett. Stramala har vist gode takter i de yngre rekker, og selv om han bare er 36 år gammel, har han allerede vunnet ni troféer som trener i fotballverdenen. I en sesong hvor det ikke er så mye igjen å spille for, kan det derfor være smart å få testet Stramaccioni, for å se om han duger på dette nivået eller ikke. Hvis ikke, går man for trenere som Andre Villas Boas eller Laurent Blanc, men det aller morsomste hadde vært å se han lykkes.

Hvem er han?

Andrea Stramaccioni er en ung mann fra Roma, som har stor kjærlighet til fotball (og sin kone), og som har vunnet titler for sitt arbeid med ungdommen. Arrigo Sacchi, taktikkens mester, så på ham som den ideelle personen til å ta over U17-landslaget til Italia, men Stramala takket nei for å kunne dra til Inter.

Hyllet for sine taktiske egenskaper, hans nøyaktige planlegging og fokus på detaljer, har han også en egenskap til å bygge et forhold til spillerne sine som skaper en vinnende innstilling på banen. Siste bekreftelse på det var Primavera-spilleren Alfred Duncans ord om at Stramala alltid ga ham råd, både på og utenfor banen, og at han dermed så på han som en far. Hans tanke er at alle skal ofre seg for hverandre, bevege seg som en helhet og beholde fokus til siste sekund. Å vinne er det aller viktigste for vår nye trener.

Alessandro Villa, en journalist hos Inter Channel, sa følgende om hvordan han oppfattet Stramaccionis arbeid med spillerne: «Både mot Sporting Lisboa og Marseille fikk jeg inntrykk av at Interspillerne ble fjernstyrt fra benken; alle visste hva de skulle gjøre og hvordan de skulle gjøre det.»

Sjef fra første stund

Fleksibel og moderne, Stramaccioni lar seg ikke henge opp i egne taktiske idéer. Hans formasjoner og taktikker bygges ofte opp for å kunne utnytte svakhetene til motstanderne og styrken til egne spillere. For eksempel, mot Marseille i semifinalen angrep Inter på alle kanter for å overvelde motstanderen – straffe dem for hver minste defensive feil. Inter var offensive, dynamiske og flytende. Mot Ajax, derimot, valgte man å forsvare aggressivt for å demme opp for Ajax sine overlegne tekniske egenskaper, og man tok de sjansene man kunne få. Med den imponerende fysikken til laget klarte man effektivt å hale ut tiden til straffekonkurranse, selv med én mann mindre i over én time. Den måten å spille på har allerede blitt sammenlignet med Mourinhos måte å slå ut Barcelona i 2010 på. Selv om denne måten er ganske lik Mourinho, beskriver Inter Channel han, før han ble presentert som trener tidligere i dag, som en type mer lignende Guardiola enn Mourinho på grunn av sitt omdømme som perfeksjonist.

Stramaccioni er kanskje ung, og han er kanskje uerfaren på det høyeste nivå, men det er dags for Inter å starte et prosjekt. Det ser man også tegn på når man ser hvilke trenere som trente med A-laget på den første treningen under Stramala: M’baye, Livaja og Romano var alle med A-laget. I tillegg til Crisetig, men han har trent med de store gutta lenge nå. Bessa er derimot hindret av en skade som kan holde ham ute i to uker.

Hva kan vi forvente oss?

Inter under Ranieri var et gammelt lag. Under Stramaccioni håper man å se en endring på det. Hans ferske seier i U19 Champions League kan friste oss ut til å ønske å få inn så mange unge som overhodet mulig. Men dette vil ikke skje på bakgrunn av flere ting, der den aller viktigste grunnen er at A-laget allerede har mange unge spillere som klubben forventer å gjøre store forskjeller neste år. I forsvaret kan man forvente seg å se mer Andrea Ranocchia, som så ut til å være glemt av Ranieri. Juan Jesus skal man heller ikke utelukke, men først må Inter bestemme seg om den unge brasilianeren er for nå eller for framtiden. Spillere som Faraoni, Obi og Poli vil også få spille mer. Dette er spillere som Ranieri satset litt på, men som han ikke turde å sette alle pengene på. Fra de unge heltene fra London kan vi få se Lorenzo Crisetig, som scoret den avgjørende straffen i finalen på søndag. Man skal heller ikke glemme at Fredy Guarin er klar til Genoakampen, mens Ricky Alvarez fortsatt jobber med å komme tilbake. En siste mann som også kan få mer spilletid framover er nederlenderen Luc Castaignos.

Som nevnt tidligere, så må ingen forvente at Stramaccioni kommer til å oppgradere mange Primavera-spillere til A-laget. Det ville vært ulogisk og uintelligent. Men selvfølgelig, om det er en mulighet eller om det er nødvendig, kommer han til å rope på noe av sine helter fra London. Eksempler er Crisetig, som allerede er en del av A-laget. Du har Duncan, en annen midtbanespiller som er sterk fysisk og som kan tilpasse seg relativt lett på grunn av fysikken sin. Bessa er en annen spiller, en veldig talentfull spiller med en stor framtid. Også er der Romano, kapteinen til Primavera-laget, og Di Gennaro, keeperhelten fra London.

Første trening med Stramaccioni

Kort oppsummert kommer det til å skapes rom for de yngre spillerne, men alt vil bli vurdert. Det er vanlig å ikke la de unge slippe til på hjemmebane grunnet press fra egne supportere, men i denne situasjonen kan man fort se et tilgivende publikum, etter at de er villige til å overse feil fra spillere som tar med seg friskt pust og raskere fotball inn i laget.

Helt til slutt kan man nevne at Stramaccioni fort kan få jobben med å trene Inter også neste år. Det går allerede rykter om at Stramaccioni vil få lov til å selge spillere som Sneijder og Maicon for å kunne kjøpe store spillere. I dag byttet man også ut lederen for speidernettverket. Giovanni Battista Lanfranchi ble erstattet av Valentino Angeloni fra Udinese. Og de fleste vet hvor flinke Udinese er med speiding. Man kan tolke dette her som man vil, men man kan fort se at dette er begynnelsen på noe nytt, der en ung trener får midlene han trenger til å trene et ungt lag og kompetente folk til å hjelpe han. Eller så kan alt dette være over i sommer. Vi kan ikke gjøre annet enn å vente. Den som lever, får se.

Kilde: La Gazzetta dello Sport
Bilde: inter.it

Kommentarer på fcinter.no reflekterer den enkelte forfatters oppfatninger, og er ikke supporterklubben sitt offisielle syn.