Intervju: Real Madrid-supporter

Som de fleste har fått med seg har Mourinho meldt overgang til Real Madrid. I den anledning har vi intervjuet en representant fra Real Madrids norske supporterklubb. Vi takker Harald Natvik som tok seg tid til dette.

Hva synes du om at Mourinho har overtatt trenerrollen i Real Madrid?

– Jeg er veldig positiv til Mourinho sin ansettelse. Først og fremst fordi han har skrevet under en 4 års kontrakt og skal ha blitt lovet stor innflytelse i klubben. Dette har knapt skjedd før. I 2000 fikk Del Bosque en 3 års avtale etter å ha ført Real Madrid til Champions League tittel i Paris, men siden har nye trenere bare fått 2 års avtaler. Signalene er klare: Mourinho skal få mer tid enn en vanlig trener ville ha fått, nettopp fordi han ikke er en vanlig trener i Madrid. Han vil fungere mer som en “manager” hvor mye av det sportslige ansvaret som vanligvis blir gitt til sportdirektøren, har blitt overført til Mourinho. Det er ingen hemmelighet at Perez ser opp til Premier League og ofte bruker den som en referanseramme, og i dette tilfellet har han sett verdien av å ha en mann som Mourinho i denne posisjonen over år.  Ved å gi han en 4 års kontrakt, så kan man nesten med en gang garantere at han ikke vil bli eskortert ut bakdøren neste sommer. Han vil bli gitt tid til å bygge opp et lag og et fundament i klubben. Et rammeverk som skal bli godt nok til at Madrid endelig, etter syv år i skyggen, tar et steg opp og blir en reell utfordrer i Europa igjen.

Mourinho har en unik evne til å skaffe gode resultater på kort sikt. Tror du han vil vinne den spanske serien i første forsøk?

– Dersom ikke motstanden het Barcelona, så ville jeg trodd det ja. Capello klarte det i 2007, men Barcelona begynte å slå sprekken den sesongen. Pep Guardiola sitt Barcelona virker mye mer solid, først og fremst fordi de er mer ekstreme i gjenvinningsfasen på midtbanen og har en drivkraft og vilje som Rijkaard sitt Barcelona aldri hadde. Så det vil bli vanskelig. Mourinho må fortsette der Pellegrini slapp: vinne de fleste kamper mot lagene nedover på tabellen, men viktigst blir det å slå Barcelona innbyrdes. Pellegrini sitt Real Madrid tapte seks poeng mot Barcelona, men endte bare tre poeng bak dem på tabellen. Altså, dersom Mourinho sitt Madrid blir like effektive mot mindre god motstand som det Pellegrini sitt Madrid var, men tar et steg opp i kampene mot Barcelona, så skal det være mulig. Utgangspunktet bør uansett være å kjempe hele veien inn mot Barcelona, samtidig som man ser en fremgang i Europa.

Mourinho har uttalt gjentatte ganger at han vil til Premier League igjen. Er du bekymret over at han kun er en kortsiktig løsning?

– Alt er relativt. Ett eller to år vil virke kortsiktig i noen klubber, men ikke i Madrid. Dersom han blir i klubben i tre år, så vil han være den treneren som har sittet lengst i Madrid siden Del Bosque i 2000 – 2003, og man må vel tilbake til 80-tallet for å finne en lignende periode. Jeg ser på dette altså som lite problematisk.

Under Mourinho ble Inter kritisert for å spille kynisk og kjedelig fotball. Hvordan tror du Real vil spille kommende sesong?

– Det er litt vanskelig å si akkurat nå. Vi vet ikke enda hvordan laget vil se ut, og før vi gjør det, så er det også problematisk å kunne spå hvordan Mourinho sitt Madrid kommer til å fremstå. Jeg vil uansett tro at man kommer til å fremstå som en sterk enhet og mer balansert enn tidligere. Laget kommer til å forsvare seg godt ut over i sesongen, samtidig som man kommer til å bli meget farlige og effektive offensivt. Mourinho er en mann som er flink til å utnytte de spillertypene han har, og legger ofte spillet opp rundt dem. I Madrid har han mange gode spillere både offensivt og defensivt. Han ønsker samtidig å forsterke laget med tre eller fire spillere i defensive posisjoner, men med offensive kvaliteter. Media i Spania og Italia er samstente når de spekulerer i hvem det er snakk om. Kolarov, Maicon og De Rossi. Skulle denne trioen komme til Madrid, og gli inn sammen med spillere som Casillas, Pepe, Xabi Alonso, Sergio Ramos, Kaka, Benzema og Cristiano Ronaldo, så tror jeg at Mourinho sitt Madrid kommer til å bli utrolig sterke. Dersom Madrid klarer å hente backer som Maicon og Kolarov, så tror jeg også at flankene kommer til å bli kraftig forsterket begge veier, og da ser jeg ingen grunn til at man ikke vil få god kvalitetsfotball begge veier.

– Forøvrig mener jeg personlig at det ikke er noe gale med å spille “kynisk og kjedelig”, enn så lenge man har en plan over spillet, er godt organisert, har en god balanse og vinner kamper gjennom å være det beste laget på disse områdene. Sånn sett er jeg en større tilhenger av tradisjonell italiensk fotball enn Barcelona sitt tiki-taka og balltrilling.

Hvilke utfordringer ligger i å ha Mourinho som trener?

– Først og fremst vil det være en utfordring i forhold til en intern maktkamp mellom Mourinho og Valdano & Perez. Tradisjonelt er det direktøren og president som tar mange av avgjørelsene i Real Madrid (og Barcelona for den saks skyld), mens treneren skal trene spillerne de henter inn. Ved ansettelsen av Mourinho, så forandrer dette seg. Mourinho vil ta i mot råd fra Jorge Valdano, men det er Mourinho som tar avgjørelsene. Han kommer ikke til å la seg overkjøre slik Pellegrini ble forrige sommer da Perez og Valdano solgte Sneijder og Robben til tross for at Pellegrini ikke ønsket at de skulle selges. Jeg har mine tvil om at Valdano blir i klubben ut Mourinho sin regjeringstid.

Tror du Mourinho henter noen Inter-spillere. I tilfellet, hvilke?

– Maicon er det åpenbare valget. Mourinho har selv sagt at han “ikke kommer til å si at han ikke ønsker seg Maicon”, samtidig som han sa at Sergio Ramos kunne bli en av verdens beste stoppere. Veien er klarert for å hente inn Maicon på høyrebacken. Spørsmålet er om klubbene kommer til enighet, eller om Moratti setter foten ned. Jeg tror også at Cambiasso kan bli aktuell for en retur til Madrid da jeg tviler sterkt på at De Rossi kommer til Madrid i sommer. Diego Milito er en annen spillertype som sikkert er ønsket i Madrid, men Real Madrid virker fornøyde med å ha Cristiano Ronaldo, Higuaín og Benzema på topp.

Hvilke andre spillere vil helst at se i Real Madrid-drakt kommende sesong?

– Jeg ønsker gjerne at Mourinho henter inn den trioen jeg har nevnt. Kolarov, Maicon og De Rossi. Dersom man henter inn disse tre, så mener jeg personlig at man har et sterkt og balansert lag. Ettersom De Rossi neppe kommer, så vil nok Mourinho måtte se på andre alternativer. Lassana er jo et åpenbart valg, men franskmannen havnet i konflikt med klubben i våres og måtte så trekke seg fra VM pga en sigdcellesykdom som truer hele hans karriere. Altså tror jeg ikke at Lassana er et alternativ per dags dato. Gago virker for meg å falle mellom to stoler, og jeg tror ikke at Mourinho ønsker å satse på han. Så mitt tips er at Athletic Bilbao sin unge midtbanekjempe Javi Martínez er andrevalget.

Vinner Real Madrid Champions League neste sesong?

– Nei, det tror jeg ikke. Mourinho trenger mer enn én sesong i Madrid for å ta hjem la decima – Real Madrid sin tiende. Selvsagt, skulle han få de nevnte forsterkningene, så har man nok et bra nok lag allerede til høsten. Men det handler mye om tilfeldigheter også. Jeg, og mine medmadridistas, vil nok være fornøyd om han først og fremst tar klubben et steg videre tilbake ut fra skyggen i Europa. Altså må man for første gang siden 2004 avansere fra en 1/8-dels finale. Klarer man det, så kan man selvagt også ta hele pokalen. Jeg håper og tror at han vil vinne den for Madrid i løpet av tre eller fire år, om han blir så lenge i klubben.

Bilde: inter.it