Inter: Fra bestefar til barnebarn

Du finner meg på Twitter under @pidy87.

Denne artikkelen tar for seg de ulike trenerne Inter har hatt siden 2004 og frem til i dag, samt et syn på hvordan det står til i dagens Internazionale.

Roberto Mancini & José Mourinho

De fleste av oss sitter igjen med gode minner fra Roberto Mancini og José Mourinho, tiden da Inter overlegent vant trofeer i bøtter og spann. Fem seriemesterskap, fire cuptitler, fire supercuptitler, en Champions League tittel og en FIFA Club World Cup tittel var fasit anno 18.12.2010 (riktignok under Benitez). Da Inter vant Champions League i 2010 gjorde de rent bord i prisutdelingen: beste forsvarsspiller (Maicon), beste midtbanespiller (Sneijder), beste keeper (Julio Cesar), beste spiss og beste spiller i turneringen (Milito). Èn av dem er igjen, Diego Milito, og han forlater Inter til sommeren.

Inter som dominerer Europa er blitt en saga blott

Suksessfaktoren. Legenden. Kapteinen. Forbildet. Idolet. Traktoren. Familieoverhodet. Grensesprengeren. Il Capitano.
Suksessfaktoren. Legenden. Kapteinen. Forbildet. Idolet. Traktoren. Familieoverhodet. Grensesprengeren. Pupi.

Rafael Benitez (og Materazzi, selvsagt…)

M5
Grande Matrix

Bildet ble raskt endret da Rafael Benitez tok over skuta i Milano. Ryktene sier at hans oppførsel og mangel på respekt overfor legender som Marco Materazzi gjorde at han raskt mistet garderoben. Rafa skal ha befalt Materazzi om å fjerne et bilde han hadde hengende i skapet sitt. Dette avbildet ham selv sammen med Mourinho i Madrid, hvor de feirer Champions League-seieren. Dette måtte bort fordi det kun var historie, og nå var det en ny sheriff i byen.

Matrix har en sønn som er Chelsea-supporter, og gutten gråt da Benitez’ Chelsea tapte finalen mot Corinthians i klubb-VM 2012. Da skrev Materazzi følgende på Twitter: «Min sønn gråter for Chelsea. Vi (Inter) klarte å vinne klubb-VM uten trener.» Som vi alle husker var Benitez trener da Inter vant klubb-VM, men mange mener at flere spillere egentlig styrte laget utover hva spanjolen instruerte. Rafael Benitez var ikke særlig populær i Milano som dere kan forstå. Til og med Evaristo Beccalossi brøt ut mot spanjolen etter tapet mot brasilianerne: «Benitez at Inter was very disappointing. All Inter fans were expecting more from him, but he was a big disappointment.» Evaristo hadde selv over 200 kamper og 30 mål for Inter i sin tid.

Siste åndetak

Ikke gode nok for Benitez.
Ikke gode nok for Benitez.

Da Benitez stilte krav til Moratti om å få inn flere spillere, fikk presidenten vår nok. Spanjolen var straks arbeidsløs. Han mente tydeligvis at dette laget ikke var godt nok… Man kan spørre seg selv hva Benitez egentlig trenger av mannskap for å lykkes… Her er hva Benitez selv hadde å si: «I want 100 percent support for the coach and buy four or five players, to build a stronger team with competition among the players to be able to carry on winning matches and trophies.» Dette sa han altså om en stall som hadde spilt 57 kamper siden sommeren 2009, og på den tiden vunnet Coppa Italia, Serie A og Champions League.

Leonardo

Leonardo Araújo. 102 kamper & 22 mål for AC Milan. Nr. 10 for Brasil. Trener for både Milan & Inter. Legende.
Leonardo Araújo. 102 kamper & 22 mål for AC Milan. Nr. 10 for Brasil. Trener for både Milan & Inter. Legende.

På julaften i 2010 ble AC Milan-legenden Leonardo ansatt som trener, noe som skulle vise seg å være et sjakktrekk av Massimo Moratti, Inters president. 6. mars 2011 satt Leonardo ny Serie A-rekord ved å samle hele 33 poeng på 13 kamper! Den forrige rekorden var 32 poeng på like mange kamper, og den ble ikke satt av en hvilken som helst trener. Den var det selveste jernmannen Fabio Capello som satt med sitt legendariske Juventus i 2004–05 sesongen, med spillere som Tacchinardi, Zambrotta, Ferrara, Emerson, Zlatan, Nedved, Camoranesi, Trezeguet, Thuram, Zalayeta, Zebina, Cannavaro, Del Piero og Buffon. Zlatan Ibrahimovic uttaler i sin selvbiografi at Capello er den beste treneren han noen gang har hatt. Dette var et av de sterkeste lagene fotballen noen gang har sett, noe som sier sitt om prestasjonen til Leonardo og Inter.

Gian Piero Gasperini

89 dager som Inter-trener. Wow.
89 dager som Inter-trener.

24.06.2011: Massimo Moratti gjør sitt absolutt verste trekk på overgangsmarkedet noensinne. Gian Piero Gasperini blir ansatt som trener, etter to veldig gode perioder i henholdsvis Crotone og Genoa, med seiersprosenter på opp mot 45 (!). Problemet til Inter ble i denne perioden at Gasperini skulle endre fra Mourinhos 4-2-3-1-system til hans eget 3-4-3. Det skulle ligge gode forhold til rette for at Gasperini kunne nyte suksess med Inter, han hadde for eksempel et vanvittig mannskap i forhold til hva han hadde i Genoa, og bekjentskap til flere spillere fra før av. Bl.a. hadde han selv trent og gjort Thiago Motta og Diego Milito til attraktive spillere, og ironisk nok, solgt dem til Inter før han selv ble hentet til klubben. Jeg vet det, bare i Italia…

Det hele ble dog ikke en kjærlighetshistorie, da han ikke maktet én eneste seier (!) med Inter, og ble sparket allerede 20. september. Han ble stående med sjokkerende 4 tap og 1 uavgjort. Var ikke Inter modne for 3-4-3?

Claudio Ranieri

Moratti måtte handle raskt for å få inn en merittert trener, og det ble romanista Claudio Ranieri, verdens mest følelsesløse fotballtrener, tilsynelatende… Debuten hans endte med tomålsseier, altså den første for sesongen for Inter, så sent som 24. september! Dette fulgte han opp med syv strake trepoengere, og plutselig var det snakk om en blåsvart scudetto i Italia. Historien skulle dog snu. Først mistet vi Thiago Motta til PSG, en dyptliggende playmaker som hadde vært ufattelig viktig for laget. Videre led Nerazzurri store tap i serien, bl.a. 0-4 mot Roma i hovedstaden og 0-3 hjemme for Bologna. Vi mistet også ledelsen på Meazza mot Palermo i en hysterisk thriller den 1. februar, hvor både Milito og Miccoli scoret hvert sitt hattrick, Milito med hele 4 mål!

Jobben hans var svært truet da vi lå under 0-2 hjemme for Catania, men Forlan reddet dagen med mål og målgivende, noe av det eneste Diego faktisk bidro med til laget. Interisti vil huske Ranieri for et av de mest emosjonelle øyeblikkene i nyere tid. Diego Milito stanger inn 2-0 i Verona, Inter vinner en usedvanlig viktig kamp mot Chievo, og bildene av en gråtende Claudio Ranieri går verden rundt. Undertegnede skal innrømme at tårene ikke satt veldig langt inne i øyekroken. Allikevel tok eventyret slutt for den selverklærte Romanista.

Claudio Ranieri
Alltid det samme uttrykket. Hver gang, alltid. Unntatt 09.03.2012

Stramalution

Suksesstrener?
Suksesstrener?

En av de mest spennende personlighetene i dagens fotballverden: en mann med karakter, mot, vilje og baller av stål. Han virker ikke redd for noe, eller noen, Andrea Stramaccioni gjør som han vil. Ikke på mange år har noen benket Javier Zanetti, solgt klubblegender for å satse på tenåringer, totalt endret fotballfilosofi og satt sitt preg på et fotballag. Han lever opp til sitt kallenavn, den nye Mourinho, selv om han ikke godkjenner navnet selv. Resultatene han leverer er over forventet, med tanke på hva han faktisk har gjort med klubben. Gjennomsnittsalderen er senket fra 40 til 20 år, eller, det føles i hvert fall slik. Per dags dato er Inter 3 poeng fra der de skal være, i Champions League, og det er fullt oppnåelig.

Andrea startet sin karriere som trener for Roma Primavera, i sin egen fødeby. Her ble han kun ett år, før han tok over Internazionale Primavera. Dette ble en av nåtidens største suksesshistorier, hvor han gikk hen og vant NextGen series, noe som kan oversettes til Champions League for juniorspillere. En vanvittig prestasjon! Dette gjorde at Moratti satte ham direkte inn i Inters seniorlag, og på mange måter nå bygger et nytt Grande Inter rundt talenttreneren.

1. april 2012

Stramaccionis debut som seniortrener for Inter er som tatt ut av et eventyr. Når man ser på kampfakta skulle man tro at oppgjøret som ble spilt 1. april virkelig kun var en aprilsnarr. Fasit lyder: 9 mål, hele 4 straffer, 6 gule og 2 direkte røde kort, 13 sør-amerikanere involvert i oppgjøret, Milito scoret hattrick mot klubben i sitt hjerte, Genoa, som han har 90 kamper og 60 mål for, Rodrigo Palacio scorer mot sin fremtidige klubb, Fredy Guarin debuterer for Inter og skaffer straffespark, samt en Kakha Kaladze som igjen spiller en kamp så dårlig at Gazzetta dello Sport nesten gir ham minuskarakter for prestasjonen. Kampen ender latterlige 5-4 til Inter, og Stramalution er i ferd med å skje. På èn uke har Andrea vunnet NextGen series og debutert for Internazionale senior med 5-4 på mektige Giuseppe Meazza mot Genoa.

MAMMA MIA!

lineup-for-inter-5-4-genoa
Andrea’s første 11 utvalgte

Generasjonsskifte

Marco Benassi - En av de unge som virkelig står frem under tillit
Marco Benassi – En av de unge som virkelig står frem. 1994-årgang.

Fra suksessen med juniorlaget har han tatt opp spillere som Daniel Bessa, Marco Benassi og Ibrahima Mbaye, bare for å nevne noen av veldig mange. De unge stråler under Andrea, og vi kan se frem til flere generasjoner med egne talent som vokser opp og går gradene. Inters akademi er virkelig i ferd med å sette sitt preg på verden, det er blitt en enorm suksess. For å sette Stramaccioni på kartet for alle fotballinteresserte, kan jeg si at han presterer tett opp mot den italienske toppen med et helt nytt lag. Han har vært med på prosessen å kvitte seg med spillere som Julio Cesar, Maicon, Lucio, Sneijder, Poli, Pazzini, Forlan, Palombo og Zarate – Dette er ikke akkurat dårlige spillere uten merittlister.

Han erstatter dem med unge og uerfarne spillere, som ikke uviktig tjener svært lite i forhold til de etablerte som har forsvunnet. Som nevnt tidligere prøvde Gasperini på formasjonen 3-4-3, med total skivebom, dette lykkes nå Stramaccioni med, attpåtil med et svært mindre merittert mannskap. Luis Enrique prøvde i likhet med Andrea å revolusjonere en klubb, nemlig Roma, ved å innføre en helt ny filosofi. Han maktet kun 7. plass, endte med hele 14 tap, og gikk av etter den første sesongen.

I forhold til José?

Statistisk sett er ikke Stramaccioni like god som The Special One, men han er ikke helt ute å kjøre heller. På 38 kamper, i sin Capo d’opera-sesong, 2009-10, hadde José 2,15 poeng i snitt, med en scoringsrate på 1,97 mål per kamp. Til sammenligning har Stramaccioni nå på 30 kamper siden april skaffet 1,86 poeng i snitt, med 1,76 mål per kamp (før Inter-Torino 2:2). I tillegg har Inter tapt 8 av 30 kamper i løpet av denne perioden, mens José kun tapte 4 av 38 seriekamper.

Økonomi

Som vi alle vet har Italia slitt økonomisk en god stund nå. Moratti nekter å bruke store summer på spillere, eller lønn, og dette har ført med seg drastiske endringer i strukturen. Lønnsbudsjettet på sin topp under Mourinho var på svimlende 150 millioner euro, med Samuel Eto’o på 10,5 millioner alene. I dag ligger det godt under 100 millioner, etter at Sneijders 6 millioner i året forsvant til Galatasaray. I tillegg har Inter bedt flere av de høyest lønnede spillerne om å ordne seg nye kontrakter hvor de tjener mindre. Dette har flere godtatt, og viser lojalitet overfor laget og fargene (her har du mye å lære Wesley Sneidjer).

Kun to spillere tjener over 2,7 millioner euro i året, noe som er en sterk forbedring fra Mourinhos tid, da hele 17 spillere tjente over 3 millioner euro i året for Internazionale. Med tanke på UEFAs Financial Fair Play ligger Inter svært godt an. De andre lagene i Serie A har veldig mye å lære av spesielt Inter og Roma som er ledende når det kommer til talentutvikling og ungdomssatsing. Fra en interista til interisti: Vi ser frem mot lysere tider, behold troen på Andrea Stramaccioni!

Sempre Inter
Mvh Peter Haugseth Andreassen
Twitter: @pidy87

Alle bilder: inter.it