Derby d'Italia: Espen Ween

Hvem har overrasket deg positivt og negativt på Inter denne sesongen?
Jeg finner egentlig ingen positive overraskelser i ordets rette forstand. Går da for Javier Zanetti og det faktum han i mine øyne så til de grader er Inters beste spiller denne sesongen. Det er selvfølgelig ingen overraskelse at Il Capitano er god, men totalt sett så mye bedre enn lagkameratene overrasker meg. Og her må jeg bare få legge til at ingen kommer noensinne til å ta en utvisning på en hederligere måte enn Zanetti mot Udinese. Han takket Gervasoni for kampen før han gikk rakrygget i garderoben. Slikt gjør bare en stor hedersmann. Et av årets øyeblikk for meg denne sesongen.

Negative overraskelser er det nok å ta av. Forlán er litt unnskyldt med alle skadene, men at han visstnok ikke ønsket å spille der Ranieri ville bruke han mot Atalanta trekker ned inntrykket. Han har jo ikke akkurat levert fra øverste hylle og da blir det for dumt, på grensen til råfrekt, å skulle bestemme selv når og hvor du skal spille. Kjenner jo bare saken fra mediene, så det kan være ting som ikke kommer ut. Det ser uansett ikke bra ut fra utsiden.
Videre er jeg overrasket over hvor svak Mauro Zarate har vært. Som mange andre har han nok lidd under at Inter har slitt med å finne noen form for fasong i spillet. Jeg forventer allikevel mye mer fra en slik type spiller. Ego og prestasjoner er totalt ute av sync.
Mest skuffet er jeg allikevel over Giampaolo Pazzini. Før sesongen trodde jeg skulle bli en reell utfordrer til Di Natale og Cavani i kampen om capocannoniere-tittelen. Pazzo virker gretten og mangler timingen og killerinstinktet han viste i fjor våres og i Sampdoria. Regnet han som et sikkert kort i EM-troppen, nå er blir jeg overrasket om Prandelli tar han med. Pazzini er jo en spiller som er avhengig av god assistanse, noe som for så vidt har vært mangelvare. Skuffelsen beror mest på at han ikke omsetter de sjansene han får.
Lista kunne vært ubehagelig mye lenger, men nøyer meg med disse.
Er det riktig vurdert å la Ranieri sitte på en slags oppsigelse, og dermed ikke komme i gang med noe nytt før sommeren?
Jeg mener i utgangspunktet et bestemt nei. Synes det virker som Ranieri snakker litt mye metaforer og litt lite fotball om dagen. Før Catania var det snakk om hvor lett det er når vannet renner uhindret mot havet (?) og nå sist før Atalanta kunne han ikke se noen skyer på himmelen, bare morgendagen. Metaforer fritt etter minnet for øvrig. Inter har ikke spillermaterialet til Ranieris foretrukne 4-4-2 og da vil det kanskje være bedre å få inn en bedre motivator. Ranieri klarte å snu en vond trend før jul, men når formkurven raste igjen har han tilsynelatende ikke hatt noen mottrekk. Spørsmålet blir jo selvfølgelig, hvem skal inn? Med unntak av Villas-Boas er de kandidatene som nevnes opptatt så da må det i så bli at man gjøre noe lignende det Roma gjorde med Montella forrige sesong. Da kan Sinisa Mihajlovic være en mulighet. Han kjenner klubben, er arbeidsledig og benytter en spillestil som kan passe stallen til Inter. Beviste at han evner å løfte et lag med Catania, men også det motsatte da han trenerdebuterte for Bologna. Overhodet ikke noe sikkert kort, men kanskje det beste om det skal ansettes nok en midlertidig sjef. Å hente nok en rutinert ringrev av større eller mindre kaliber for noen måneders arbeid har jeg ingen tro på.
Om Moratti tenker at Villas-Boas skal være nestemann på trenerbenken ser jeg ingen grunn til å vente. Det kan ikke bli så mye verre enn hva det er for øyeblikket. Jeg tror uansett at Ranieri sitter ut sesongen. I hvert fall med suksess i Torino til helgen.
Laurent Blanc, Andre Villas Boas, Marcelo Bielsa, Walter Mazzarri og Cesare Prandelli er de hyppigst nevnte trenerkandidatene for Inter. Tror du noen av disse får jobben (eventuelt hvem andre), og hvordan ser du for deg Inters nye prosjekt?
Ekstremt vanskelig å si. Jeg så ikke Gasperini komme i fjor. Jeg tror Moratti vil lete utenfor Italia hvilket utelukker de to sistnevnte, Guidolin og sistemann i rekka til å bli koblet med jobben; Montella. For ordens skyld tror jeg faktisk Montella er den mest aktuelle av italienerne som er nevnt.
Jeg har ikke sett nok av Athletic Bilbao til å gi noen totalvurdering av Marcelo Bielsa, men jeg tror man skal være litt forsiktig med å la seg blende for mye av to imponerende kamper mot Manchester United og Copa del Rey-finale mot Barcelona. Veien til cupfinalen var langt fra noen skrekkfilm og i øyeblikket er laget utenfor Europa på La Liga-tabellen. Der er det utrolig jevnt, men det er meget mulig Bielsa sitter igjen med hederlige plasseringer og ikke medaljer rundt halsen i mai. Han takket vel også nei til jobben i fjor sommer. Skal du trene Inter må du virkelig ønske det. Såpass fortjener fansen.
Personlig synes jeg det ville vært meget spennende med Villas-Boas, men da må Moratti og alle andre i klubben gi mannen det som er den absolutte mangelvare i storklubber; tid. Det kom aldri til å skje i Chelsea hvor du har en klikk i spillergruppa med altfor mye makt. Visst har Inter også sterke personligheter og rutinerte folk med meninger, men Zanetti er alt Terry ikke er. Il Capitano vil sørge for at spillerne er lojale. Det var imponerende lite murring, i hvert fall utad, under Benitez og det er jeg sikker på spanjolen kan takke Zanetti for. Moratti må innse at en æra er over å starte på nytt. Klisjéen om å tåle noen magre år er loslitt, men det betyr ikke at den er feil. Jeg tror for eksempel Roma vil tjene på at Luis Enrique nyter uforbeholden tillit. Inter bør etter min mening gjøre det samme. Både Villas-Boas og Inter ligger nede med brukket rygg. Sammenfallende sterkt behov for å vise hva man duger til kan kombinert bli til storhet. Og det er ikke sikkert det trenger å ta så himla lang tid heller. Med unntak av Milan har ikke stabilitet over tid preget noen av de italienske storlagene de siste par sesongene.
Hva bør Inter bruke resten av sesongen til? Et stormløp mot EL/CL-plasser, å forberede en ny æra eller bare fullføre 2011/12 og så se fremover i sommer?
Ja takk, begge deler. Om Ranieri blir sittende er han garantert fysen på å sikre seg et noenlunde ok ettermæle. Det gjør han kun om det blir spill i Europa. Om de settes inn en midlertidig erstatter vil denne gjøre alt han kan for å styrke CV-en og kanskje snuse på jobben permanent. Om planen er å totalrenovere stallen kan jo ikke den jobben begynne skikkelig før til sommeren uansett. Med unntak av Poli, Castaignos, Faraoni, Obi og et par til er det dessuten ikke så mange unge som eventuelt må drilles inn. Jeg tror CL er utenfor rekkevidde og da blir spørsmålet om EL er noe man vil satse på. Det håper jeg virkelig. Serie A trenger lag som plukker poeng på rankingen og da teller EL i aller høyeste grad. At både Palermo og Roma røyk før turneringen startet var flaut.
Hvor lenge er det til Inter igjen kan kjempe om scudettoen?
Om Moratti får rett mann på trenerbenken trenger det ikke være så lenge til. Juventus sin ørkenvandring skyldtes i stor grad de forferdelige ansettelsene av Ciro Ferrara og Gigi Delneri, men se på dem nå under Conte. Det er viktig å huske på at både Ferrara og Delneri fikk en haug med nye leker de også, men uten å lykkes. I beste fall er Inter tilbake og kjemper allerede neste sesong.
Hvor ligger Inters største problem? I spillergruppen, økonomien, klubbpresidenten, sportsdirektøren, treneren eller et helt annet sted?
Akkurat nå er det en kombinasjon av spillegruppa og treneren. Da blir også Moratti involvert. Gasperini hadde helt rett da han kritiserte klubben for manglende tillit fra dag én. En horribel ansettelse, og det mener jeg med tungt hjerte da Gasperini er en trener jeg har kjempesans for. Som Interfans er dere sikkert lei av pratet om en aldrende og mett spillergruppe, men slik jeg ser det kommer man ikke utenom dette poenget. Etter 2010 hvilte man på laurbærene og regnet med at samme gjeng ville gjenta suksessen. Det trengs nytt blod i alle ledd med unntak av keeperplassen. Behovet er mest skrikende i midtforsvaret og på topp. Nostalgi er en luksus man ikke kan ta seg råd til i en fotballklubb som Inter. Med spillere som Samuel, Lucio, Cambiasso og Milito er det på det å takke for alt å se fremover. Inn mot neste spørsmål vil jeg introdusere en potensiell brannfakkel. Cash inn på Maicon og Sneijder.

Derby d’Italia

Kan Inter samtidig stramme inn mot FFP og satse på å ta igjen Juventus og Milan?
Ja, men det er forutsatt at FFP fungerer etter hensikten. Helt ærlig så har jeg ikke satt meg detaljert inn i hva FFP innebærer. Dette fordi jeg frykter at de rike klubbene vil finne så mange smutthull og omveier at det ikke kommer til å påvirke ordenen i særlig grad. Det er pessimisten i meg som snakker nå. Om innstramningene fungerer skikkelig, kan Morattis strategi vise seg smart. Mulig unntak med Juventus som generer inntekter med sitt eget stadion rivalene i Italia foreløpig bare kan drømme om.
Hva har Juventus per i dag som Inter ikke har?
Et fantastisk stadion, entusiasme, troa på at de kan lykkes og en skikkelig sulten spillegruppe. Så lenge Conte styrer klar av 3-5-2 har de også en tydelig spillestil og formasjon som stort sett passer materialet. Inter er i øyeblikket altfor avhengig av enkeltprestasjoner offensivt. Så det tydelig mot Atalanta på søndag. Det var stort sett bare når Zanetti(!) dro på seg dribleshortsen at det ble antydning til farlig. Utover dette var det bråstopp på 30 meter og armene oppgitt ut til siden fra ballfører. Det hjelper ikke å ha fire mann luntende rundt motstanders 16-meter hvis det er null initiativ og samtidig bevegelser som skaper kaos for motstanderen. Har ikke tall på hvor mange ganger Milito og Pazzini fikk oppspill i beina uten andre reelle alternativer enn å dytte den tilbake ditt den kom fra. Nå har ikke Juventus imponert spesielt de siste ukene (Fiorentina er jo bare en dårlig vits om dagen), men sesongen sett under ett har de vært mye bedre på nettopp dette. Spesielt løpene til Marchisio har skapt kaos. De gangene Inters midtbanespillere faktisk fulgte opp pasningene til spissene med gode bevegelser lignet det noe (fortsatt på Atalanta-matchen her altså), men det gikk foruroligende lang tid mellom hver gang dette inntraff. Et lag i flyt og form har spillere som gjør dette hele tiden.
Klimaet mellom Inter og Juventus sine supportere er til tider svært hatefullt, opplever du dette som Serie As største rivaleri?
Akkurat det synes jeg er ekstremt vanskelig å vurdere. Derby della Capitale har etter min mening vært det heteste denne sesongen. Derby della Lanterna blir vi snytt for i år, men du store så heftig det er. For øyeblikket er vel klima mellom Juventus og Milan hakket mer anstrengt, men det vil være historieløst å si at ikke Inter-Juventus er et av de desidert heteste oppgjørene i Serie A. Når et oppgjør kalles Derby D’Italia taler det vel for se? Jeg håper og tror det smeller skikkelig på søndag
Kan Inter bli det første laget som beseirer Juventus denne sesongen, og hvordan vil det i så fall påvirke sesongavslutningen?
Ja, med forbehold om at da Milan ikke snur Coppa Italia-matchen. (2-2 etter ekstraomganger, red.anm.). Uansett vil fortsatt La Vecchia Signora være ubeseiret i Serie A så skalpen er der. Juventus slo jo blant annet Inter i 2009/10. Nå er rollene snudd på hodet. Må nesten dra opp klisjéen om at slike kamper lever sitt eget liv. De er uavhengig av form og tabellposisjon. En eventuell seier vil utvilsomt være en vitamininnsprøytning av dimensjoner. Det vil faktisk ikke overraske meg i det hele tatt om Inter tar det. Jeg er nøytral så drømmescenariet er uavgjort med Zanetti og Del Piero på scoringslista. Og skal én mann avgjøre det ønsker jeg meg førstnevnte. Jeg gleder meg uansett enormt til matchen. Flomlys, brennhett og Per-Jarle i storform.
Hvilken enkeltspiller er den største trusselen mot Inter i søndagens kamp?
Utvilsomt Andrea Pirlo. Om ikke Inter får opp aggressiviteten i midtbaneleddet med 20-30 hakk er det bare å takke for kaffen. Her må også spissene kjenne sin besøkelsestid i den defensive jobbingen. Akkurat det pleier imidlertid ikke å være noe problem med Milito på banen. For et par uker siden fikk Francesco Lodi stå tilnærmet uforstyrret på Giuseppe Meazza å strø pasninger. Gi Pirlo tilsvarende tid og rom og du har oppskriften på nederlag.
Til slutt vil jeg ønske alle Inter-fans lykke til med serieinnspurten. Forza Zanetti.

På vegne av Inter-fansen takker vi Espen for intervjuet, og ønsker lykke til med sesongavslutningen også for Canal+. Derby d’Italia ser du søndag kl. 20.45 på Canal+ Sport HD, Canal+ Fotball og csports.no.