Campioni d'Italia!

Den femte strake scudettoen, og den attende totalt ble sikret på Stadio Artemio Franchi i ettermiddag. Inter går dermed forbi byrival AC Milan i antall seriemesterskap. Og det på president Massimo Moratti`s 65 årsdag. Kort oppsummert en gledens dag for enhver Inter-spiller, leder og supporter!

Tallenes og poengenes klare tale før kampstart fortalte at Scudetto-rival Roma måtte vinne borte mot Chievo, samtidig som hovedstadsklubben måtte håpe at Siena tok poeng hjemme mot Inter. I utgangspunktet hørtes dette for godt til å være sant for både en nøytral og en Roma-supporter.

Siena og svenske Albin Ekdal var allikevel veldig nære en sjokkerende start og ledelse til hjemmelaget, da han rundet høyreback Maicon og sendte ballen utenfor fra god posisjon. Der kunne og burde vertene tatt ledelsen. Det tok ikke lange tiden før Inter fikk summet seg og spilte seg frem til mange store sjanser. Mario Balotelli og Diego Milito ble avvist scoring av en tidvis mirakuløst god Gianluca Curci i Siena-målet. Nevnte Curci er sameid av både Siena og Roma, hvilket forståelig ga keeperen en ekstra dimensjon både før og underveis i kampen. Og det syntes en lang vei. Fra kvarteret ut i første omgang og frem til det 40. sto Curci som en levende vegg med matchvinnende redninger både høyt og lavt. Og da Balotelli saksesparket ballen på akrobatisk vis i tverrliggeren fra en vanskelig posisjon, kom nyheten om at Mirko Vucinic hadde sendt Roma i ledelsen mot Chievo. Inter stanget og stanget, men kom ikke forbi en solid mur av Siena-spillere med Gianluca Curci i spissen. Og da de tre tillagte minuttene tikket mot slutten, doblet Roma ledelsen i Verona gjennom Daniele De Rossi. Ved pause var dermed Roma foreløpig leder av Serie A og følte nok at de hadde gjort jobben sin.

Drøye fem minutter inn i annen omgang var Maicon kun et litt for hardt touch på ballen fra å score da han kom stormende mot Siena-målet. Minutter senere rullet Inter på ny opp en sjanse da Javier Zanetti spilte fri Diego Milito, hvorpå sistnevnte fyrte av fra 20 meter. Inters toppscorer ble dog på ny nektet mål av Curci som fistet ballen over mål og til en corner. José Mourinho så seg dermed nødt til å kaste utpå Goran Pandev til fordel for Thiago Motta i jakten på den forløsende scoringen. Formasjonsmessig var det en tilnærmet 4-2-1-3, hvilket Mourinho og Inter kunne tillate seg mot et ekstremt lavtliggende Siena-lag. Gjestene kunne faktisk tillate seg å trille ball i rom på tvers av sekstenmeteren uten nevneverdig forstyrrelse fra vertene. Nettopp det var oppskriften på Inters neste store sjanse, da Samuel Eto’o spilte på tvers av Siena-feltet og fant Esteban Cambiasso som skøt halvmeteren utenfor. Var dette kampen hvor ingenting ville inn?

Svaret kom minuttet etter; den evigunge Inter-skipperen Javier Zanetti var på et av sine velkjente raid, dro seg forbi to motstandere, spilte glimrende fri Diego Milito som avsluttet angrepet ved å oppskriftsmessig sende ballen forbi en Gianluca Curci som for en gangs skyld måtte se seg slått av Inter sin toppscorer for sesongen. 1-0 til Inter og Militos 22. mål i Serie A 09/10! Mourinho handlet dermed raskt, og byttet ut Mario Balotelli til fordel for Dejan Stankovic for å balansere laget. Stormløpet fra Inter roet seg selvfølgelig ned mange hakk, mens Siena hadde nok med å holde i ballen når de først fikk tak i den. Etter en drøy halvtime ut i den siste omgangen av sesongens Serie A, valgte Mourinho å hvile playmakeren Wesley Sneijder som har trøblet litt med småskader den senere tiden. Inn kom Cristian Chivu som skulle bekle venstrebackposisjonen og sendte Javier Zanetti opp på midtbanen.

Selv om Mourinho hadde foretatt seg defensivt orienterte bytter, uteble ikke sjansene til en dobling av 1-0-ledelsen av den grunn. Diego Milito spilte fri Dejan Stankovic som brant til utenfor sekstenmeteren og traff oversiden av tverrliggeren. Og som om ikke det var nok, kom Milito, Pandev og Eto’o mot tre ryggende Siena-spillere i en lynrask kontring. Pandev førte ballen i bena, skar utover mot høyre og spilte fri Milito som dro en av sine velkjente skuddfinter før han avsluttet relativt midt på Curci. Siena-keeperen klarte dog ikke holde ballen i fast grep, og Pandev plukket opp ballen og vippet over Curci og i mål. Dessverre for Pandev og Inter ble scoringen annulert for det som viste seg å være en veldig tvilsom offside.

Rett før ordinær tid tok slutt, kom vertene farlig nær to ganger. Høyreback Aleandro Rosi lempet ballen mot bakre stolpe, hvorpå Inter-keeper Julio Cesar bare kunne stå og se ballen dale bak han og så vidt utenfor mål. Samme Rosi la minutter etter inn et innlegg som Julio Cesar så ut til å ha full kontroll på før han på dramatisk vis glapp ballen rett foran en for anledningen perfekt plassert Marco Materazzi som bare kunne kontrollerte at Julio Cesar plukkket opp sin egen retur.

De to farlighetene fra vertene var det siste spennende som skjedde på Artemio Franchi i ettermiddag, og da dommer Emidio Morganti blåste sine sedvanlige tre pip i fløyta, var Scudettoen sikret for Inter som samlet opp 82 poeng over 38 kamper i sesongen som startet 23. august 2009 og som ble avsluttet 16. mai 2010. Og fortsatt gjenstår sesongens soleklart ultimate mål for Inters del; Champions League-finalen mot Bayern München den 22. mai hvor enten Inter eller Bayern kan ta en historisk trippel etter at begge lag har vunnet både sin hjemmelige liga og cup!

Undertegnede benytter anledningen til å gratulere alle Inter-supportere med nok en Scudetto i trofesamlingen til vår favorittklubb! Vi høres igjen om en drøy uke.

Slik stilte lagene:

Siena: 85 Curci – 87 Rosi, 6 Terzi, 29 Cribari (15 Brandao fra 46), 3 Del Grosso – 10 Codrea (7 Reginaldo fra 81) – 18 Ghezzal, 8 Vergassola, 12 Ekdal, 24 Jajalo – 32 Maccarone (11 Calaiò fra 54)

Ubenyttede reserver: 89 Ivanov, 9 Malago, 22 Tziolis, 23 Jarolim

Inter: 12 Julio Cesar – 13 Maicon, 23 Materazzi, 25 Samuel, 4 Zanetti – 8 Thiago Motta (27 Pandev fra 54), 19 Cambiasso – 45 Balotelli (5 Stankovic fra 58), 10 Sneijder (26 Chivu fra 73), 9 Eto’o – 22 Milito

Ubenyttede reserver: 12 Toldo, 6 Lucio, 11 Muntari, 17 Mariga

bilde: inter.it