Calciopoli – En konspirasjon?

14. Mai 2006. Juventus har nettopp vunnet 2-0 borte mot Reggina, og med det sikret seg sitt 29. seriemesterskap i Italia. Gleden blant spillerne under medaljeseremonien er allikevel ikke helt som den pleier å være i det seiersvante Juventus. Ryktene om en storskandale har versert en stund, og sannsynligheten for at Juventus spiller Serie A neste sesong er ekstremt lav.

Calciopoli er navnet på kampfiksingsskandalen som rystet Italia våren 2006. Telecom Italia – Italias nasjonale telefonselskap – hadde lydopptak fra flere klubbpresidenter som hadde hatt kontakt med personer de ikke burde. Milan, Lazio og Fiorentina var innblandet i skandalen, sammen med den største skurken av dem alle; Juventus.

Juventus hadde nettopp vunnet Serie A for andre år på rad, og var Italias soleklart beste lag. Med verdensstjerner som Del Piero, Buffon, Vieira, Cannavaro, Ibrahimovic, Zambrotta og Trezeguet, var Juventus i en klasse for seg selv i Italia. Inter og Milan handlet hver sommer spillere som tilsa at de kunne utjevne Juventus forsprang, men den gamle damen fra Torino var overlegne sine rivaler fra Milano. Rykter fra senere tid hevder at Luciano Moggi – sportsdirektør og «hovedansvarlig» for skandalen – var på god vei mot å sikre seg to nye stjerner til den kommende sesongen; Cristiano Ronaldo og Steven Gerrard.

Luciano Moggi hadde vært i Juventus siden 1994, og var ansvarlig for den sportslige driften av klubben. Alle kjøp gikk gjennom Moggi, og han var kjent for å være blant verdens ypperste når det kom til spillerkjøp. Det har gått mange ubekreftede rykter rundt Luciano og hans businessmetoder for å få ting slik han ville, men det var ikke før våren 2006 at noen fikk dokumentert råttenskapen sportsdirektøren hadde bedrevet.

Det italienske telfonselskapet Telecom hadde lydopptak fra en eller flere av Moggis mange telefoner, og disse opptakene beviste at han hadde vært i kontakt med flere av Italias toppdommere, deriblant Massimo De Sanctis som hadde blitt plukket ut til å dømme i VM kun noen uker etter serieslutt i Italia. Moggi hadde kontaktet både dommere og dommeransvarlig for Serie A for å få dommere som var «vennlige mot Juventus.» Det var ingen hemmelighet at flere hatet Juventus, og Moggi ville over hodet ikke ha disse til å dømme Juventus sine kamper.

Flere tvilsomme avgjørelser gikk i favør Juventus, og dette vakte oppsikt i Italia. Flere måneder før Calciopoli ble kjent uttalte Intermanager Roberto Mancini at «sannheten vil komme fram en dag.» Disse uttalelsene ble møtt med forbauselse og avsky, men da skandalen ble kjent noen måneder senere skjønte folk at det var dette Mancini hadde snakket om.

Luciano Moggi og Antonio Giraudo (også Juventusdirektør) trakk seg etter sesongen, og det samme gjorde president (Franco Carraro) og visepresident (Innocenzo Mazzini) i det italienske fotballforbunet (FIGC). Med nye ansatte i fotballforbundet startet rettsakene mot Juventus, og klubben ble i første omgang dømt til å starte neste sesong i Serie B med 30 minuspoeng, samt at klubben mistet sine to seneste seriemesterskap. Lazio og Fiorentina ble også dømt til Serie B-spill med relativt mange minuspoeng, mens Milan fikk beholde plassen i Serie A, i tillegg til 15 minuspoeng. Det klubbene ble dømt for var å ha kontakt med dommeransvarlige i forbundet, noe alle sportsdirektører hadde før, men også den dag i dag.

Alle klubbene anket avgjørelsen videre, og fikk med det mildere straffer. Lazio og Fiorentina fikk tilbake plassen i Serie A, mens Juventus fortsatt måtte spille i Serie B, men denne gangen med 17 minuspoeng. Milans nye straff var åtte minuspoeng.

Klubbene anket videre, og et stykket ut i den nye sesongen ble det klart at Milans anke ble avvist, Lazio og Fiorentina fikk mindre poengstraffer, mens Juventus fikk ni minuspoeng i stedet for 17. I tillegg til ni minuspoeng ble Juventus dømt til å betale 120.000 euro, og det sies at Juventus tapte hele 150 millioner euro på degraderingen. Luciano Moggi ble utestengt av all idrett fram til 2011, det samme med Antonio Giraudo.

Juventus mistet de fleste stjernespillerne sine, og Inter stod igjen som vinnere etter skandalen. Ettersom Inter var det laget som var nærmest Juventus på tabellen forrige sesong av de som ikke var innblandet i skandalen, ble de tildelt seriemesterskapet. I tillegg til å ha fått et seriemesterskap i en rettssak, vant de Serie A den kommende sesongen uten motstand. Med Milan og Fiorentina ute av spill på grunn av poengstraffene var Roma eneste reelle utfordrer til motehovedstadsklubben, og Inter kunne med det innkassere sitt andre strake seriemesterskap. Samtidig rykket Juventus opp fra Serie B, til tross for å ha startet sesongen med ni poeng mindre enn sine motstandere.

Mens mange italienere mente at rettferdigheten hadde seiret, var det også en del som mente at all dritten ikke hadde kommet fram. Det er ingen hemmelighet at ønsket om ære og berømmelse i Italia er nok til å kunne utføre de verste handlinger. Hadde alt det skitne blitt avdekket, eller var dette bare noe av det som foregikk i italiensk fotball?

I etterkant av Calciopoli har det kommet flere interessante fakta på bordet omkring det som skjedde, og flere ting kan tyde på at det hele er en konspirasjon mot Juventus og den makten de var på vei til å sikre seg i italiensk fotball. Blant det som har kommet opp er det mye som tyder på at Inter har spilt en større rolle i Calciopoli en noen kunne tenke seg.

Da det ble klart at skandalen var et faktum valgte president og visepresident i det italienske fotballforbundet å si opp sine stillinger. Mange trodde at dem hadde kjennskap til det som hadde foregått, og at dette var grunnen for oppsigelsene. Det har dog ikke kommet fram noe konkret som peker på at lederne for FIGC hadde urent mel i posen. Nytt overhode for for fotballforbundet ble Guido Rossi, tidligere Interdirektør og aksjeholder i klubben. Det var han som utøvde straffene for de ulike klubbene.

Guido Rossi var ikke den eneste Interrelaterte personen med høy stilling. Tronchetti Provera – eier av Telecom Italia og den største sponsoren av italiensk fotball – var en god venn av Massimo Moratti (eier av Inter). Det var han som skaffet lydopptakene som felte Moggi. Og hvem andre enn Massimo Moratti sitter i styret i Telecom?

I følge regelverket i Italia kunne klubber som hadde vært i kontakt med dommeransvarlige kun trekkes i poeng, ikke flyttes nedover i seriesystemet. Hadde Juventus begått enda grovere brudd på spillereglene ettersom de ble flyttet ett nivå ned?

Mange har lurt på hvorfor Milan slapp så billig unna i forhold til Juventus. Begge lag hadde gjort handlinger som ødela all troverdighet for italiensk fotball, men det var Juventus som fikk den soleklart verste straffen. Hvorfor fikk Milan så mye mildere straff enn Juventus?

For det første eies Milan av Italias statsminister, Silvio Berlusconi. Berlusconi er mest sannsynlig Italias mektigste mann, og han eide også Italias største TV-stasjon og kontrollerte mange av de mindre. Partiet Berlusconi representerer – Forza Italia – kontrollerer også de fleste aviser i Italia. I tillegg til å ha statsministeren på sin side hadde Milan også presidenten for det italienske ligasystemet (Lega Calcio), samt dommeransvarlig i Italia.

En annen interessant ting er at Italias største sportsavis – La Gazzetta Dello Sport – ble på den tiden eid av Carlo Bore, visepresident i Inter. De to viktigste personene i Gazzetta holder begge en stor mengde aksjer i Inter. Har avisen lagt lokk på hendelser som kan knytte Inter til skandalen? En ting media ikke har lagt lokk på er det faktum at Interlegenden Giancinto Facchetti – direktør i Inter under Calciopoli – også hadde hatt kontakt med de samme dommeransvarlige som Luciano Moggi hadde. Hvordan kan da Inter få tildelt en scudetto de har fått fordi et annet lag har jukset, når de faktisk har jukset selv?

I etterkant av skandalen har det blitt hevdet at Luciano Moggi og Juventus kontrollerte systemet, men etter å ha tatt en nærmere titt på hvem som satt i hvilke stillinger kan man se det at Juventus ikke har én eneste person i noen sentrale stillinger. Det er derimot Milan og Inter som styrer det meste av viktige verv.

De siste månedene har det også blitt trukket fram to meget viktige punkter som taler Juventus’ sak for at Calciopoli er Inters verk. I 2005 sa Roberto Mancini – manager i Inter – at «sannheten ville komme fram en dag» etter at Luciano Moggi og Mancini hadde vært i heftige diskusjoner i media. Hvordan kunne Mancini si en sånn ting uten noen fakta på bordet? Lydopptakene fra Moggis telefoner ble ikke kjent før i mai 2006, så det tyder på at Mancini visste at det var en skandale under opprulling. Hvordan kunne Mancini vite dette?

Like før jul 2009 kom den tidligere italienske storscoreren Christian Vieri fram med en svært interessant historie som virkelig viser at Inter også har bedrevet skittent spill. Vieri sa at da han spilte for Inter måtte alle spillerne skrive under på en ekstra kontrakt, betalt 70 % av Inter og 30 % av Telecom Italia. Kontrakten sa at spillerne skulle holde tett om Inters plan. En plan hvor Inter og Telecom Italia hadde bestemt seg for å fjerne all motstand, så Inter kunne bli suksessfulle igjen. Vieri har også sagt at han ble forfulgt over alt, både på kino og ved sitt eget hjem. Det var alltid noen utenfor huset hans, og i etterkant har han funnet ut at dette er Inters «gorillaer.»

Det som er mest irriterende for Jvuentus – både spillere og fans – er at seriegullet fra 2004/05 ble trukket fra dem uten å utnevne en ny vinner, og gullet fra 2005/06 ble tildelt Inter. Juventus stod etter 2006-sesongen med 29 seriemesterskap, ett seriegull fra en tredje stjerne på drakta. Etter at de ble fratatt to gull står de nå med 27 offisielt, men de aller fleste Juventussupportere mener fortsatt at klubben har 29 scudetti. Alt ble vunnet på banen, ingen av spillerne hadde kjennskap til Moggis lek med systemet.

Det er ingen som helst tvil om at Luciano Moggi hadde bedrevet skittent spill, men en morsom ting med hele saken er at det er tre kamper som ble brukt i rettsakene mot Juventus:

Kamp 1:
Lecce – Parma var den første kampen som ble brukt mot Moggi. Kampen hadde ikke noen som helst form for fortjeneste for Juventus, da Moggi hadde fått en telefon fra Fiorentinaeier Della Valle med spørsmål om hjelp. Fiorentina trengte hjelp for å holde plassen i Serie A, noe de også gjorde. Kampens dommer var De Sanctis, selverklært Interfan og Juventushater. De Sanctis hadde tidligere i sesongen annullert et Juventusmål som aldri skulle vært annullert. Alle telefonsamtaler knyttet til denne kampen har vært mellom Della Valle og dommeransvarlige, og Moggis navn var ikke engang nevnt.

Kamp 2:
Juventus – Udinese var den andre kampen som ble brukt. Egentlig var det ikke denne kampen som var «fikset,» det var Udineses kamp helgen før som Moggi hadde bedt om hjelp til. Moggis ordre var at to Udinesespillere som sto i fare for å bli suspendert ved gult kort, skulle få gult kort, så de ikke kunne spille mot Juventus neste helg. Ingen av spillerne fikk gult kort, og begge var på banen da klubbene møttes helgen etter.

Kamp 3:
Juventus – Sampdoria var den tredje og siste kampen som ble brukt mot Moggi under rettsakene. Moggis ord var at Juventus skulle få et offsidemål godkjent, og at kampen skulle ende 1-0. Kampen endte 1-0, men i favør Sampdoria.

Som vi ser av de tre kampene gikk ingen av dem i Juventus’ favør. Det er også forsket mye på Calciopoli blant privatpersoner, og det finnes uttalige statistikker på internett som viser at Juventus ikke har vært noe mer heldig enn det andre lag har vært. Utifra statistikkene kan vi se at Juventus ikke har vært mer heldige enn Milan og Inter på diverse ting. Hvorfor fikk da Juventus så mye verre straff enn Milan? Hvorfor er ikke Inter innblandet i Calciopoli?

Det er ingen som helst tvil om at Luciano Moggi bedrev skittent spill og at Juventus fortjente en straff, men det at Juventus ble straffet mye hardere enn Milan, Lazio og Fiorentina er det som får hele skandalen til å skurre. At Inter – de tilsynelatende snille gutta – har vært innblandet på den måten de har, sper bare på med ekstra mengder vann på vannhjulet. Er det hele bare en konspirasjon mot Juventus for at Italias mest suksessfulle klubb noensinne ikke skal bli for mektige? Er Massimo Moratti hovedmannen bak hele Calciopoli?

Ingenting kan sies for sikkert den dag i dag, men noe som hvertfall er helt sikkert er at Inter ikke er uskyldige. Juventusfans over hele verden – i tillegg til Luciano Moggi – lever i håp om at Roberto Mancini en dag skal få rett. Sannheten vil komme fram en dag.

Skrevet av Simen (JuveNorge.com) Bilde: inter.it